Paardenfestival Nieuwkuijk

www.norbertusvlijmen.nl

Paardenfestival Nieuwkuijk!

Een mooie traditie..


Al ruim dertig jaar organiseert LR. St. Norbertus het tuigpaardenconcours voor tuigpaarden, hackney's en friezen in het tweede weekend van juli aan Wielerbaan de Heuvelen in Nieuwkuijk. Een dag waarin sport, show en spektakel centraal staat. De dag wordt georganiseerd door leden van de rijvereniging zelf. 7 juli 2019 staat de volgende editie gepland. Dit jaar voegen we een spectaculaire marathon rubriek en kinderactiviteiten toe aan het event!

 

 

 Binnenkort treft u het programmaboekje 2019:

Wat is dat nu eigenlijk, een tuigpaarden- en hackney concours?

Op een tuigpaardenconcours wordt het Nederlandse Tuigpaard geshowd.


Het Nederlandse tuigpaard wordt in principe aangespannen voor een lichte showwagen. Licht, om te voorkomen dat al teveel gewicht de gangen ongunstig zou kunnen beïnvloeden. Het Nederlandse tuigpaard is immers een showpaard! Het is de bedoeling dat de natuurlijke aanleg via training leidt tot een paard dat voor de showwagen optimaal draaft. Het paard lijkt groter en groter te worden. Vanuit de schouder heft hij het voorbeen hoog op en zet het vervolgens ruim weg. Een royaal zweef-moment, cadans en ritme en een goede coördinatie tussen voor- en achterhand complementeren het ideale bewegingsbeeld. Juryleden volgen de verrichtingen en plaatsen de paarden, nadat deze enige malen op de linker- en rechterhand zijn geshowd. Deelnemers doen er alles aan om kwaliteit aan het publiek te tonen.

 

Er worden vele rubrieken verreden op een wedstrijd. Tuigpaarden komen uit in eenspan, tweespan, tandem, randem (drie voor elkaar), soms quadrem (vier voor elkaar) of vierspan (2x2) of klavertje drie (twee achter, een voor), terwijl er ook bijzondere show-aanspanningen zijn die buiten het bestek van de wedstrijd vallen (zoals het streeknummer op ons concours).

Op de wedstrijden zijn er limietklassen, dat zijn paarden met enige ervaring en ereklasse, dat is de creme de la creme, het beste wat de sport te bieden heeft. Er zijn ook speciale damesrubrieken, waarbij met een elegant tweewielig rijtuig wordt gereden. In de rubrieken moeten uiteraard ook de beste paarden winnen, maar daarnaast wordt er een extra prijs beschikbaar gesteld voor het schoonste geheel waarbij de complete aanspanning, inclusief kleding en tuigage, wordt beoordeeld.

(bron: VTN, tuigpaardrijders.nl)


En hoe zit het dan met de Hackney's?


De aangespannen sport met Hackney’s wordt in Nederland op twee niveau’s verreden, op nationale concoursen en op regionale concoursen. De regionale concoursen zijn nog weer onverdeeld in regio Noord en regio Zuid, grofweg gezegd ten noorden en ten zuiden van de grote rivieren. In de aangespannen sport wordt gereden met zowel de kleine maat als ook de grote maat Hackney’s, als ook in diverse rubrieken, b.v. enkelspanrubrieken (limiet- en ereklasse), damesklasse en meerspannen (standaard tweespannen, maar soms ook tandems, klavertje-drie, troijka’s, randems, vierspannen of zelfs quadrums).


Sinds 2008 hebben we ook een speciale competitie voor Young Riders. Rijders in de leeftijdscategorie 14 t/m 26 jaar kunnen hieraan deelnemen. Deze competitie wordt op tenminste 6 wedstrijden verreden met afsluitend een finalewedstrijd. De Young Riders hebben een iets vrijere keus qua kledij en ze komen één voor één met een persoonlijke aankondiging door de speaker en onder het ten gehore brengen van een zelf gekozen tune de baan binnen.


De V.H.N. heeft met name de taak om het rijden met Hackney’s in wedstrijdverband te promoten en de belangen van de Hackney-rijders te behartigen. (Bron: hackneyrijders.nl)

Zie voor meer informatie: www.hackneyrijders.nl


Uitslagen Paardenfestival 2019

Links naar foto's van eerdere edities


Rosan Wilts


Heusden in beeld


Vlijmen4you

Wilt u contact met het wedstrijdsecretariaat?

 
 
 

Mail via onderstaand formulier naar: secretariaat@norbertusvlijmen.nl

(Susan van Dijk)

Copyright © All Rights Reserved